dijous, 18 de març del 2010

I xallenge David Duaigues d'Almatret i ascenció al Pic Anayet 2545m

Diumenge 14 els ilercavons teniem cita a Almatret. Una marxa de btt que sens dubte serà obligatoria al nostre calendari anual tant per l'espectacularitat del recorregut, que transcorre per senders i paratges magnífics dels Tossals d'Almatret, com per la inmillorable organització i així també perquè és un homenatge al que va ser el seu artífex, i bon amic nostre el David Duaigües. Va per ell el reconeixement per la gent que treballa i ha treballat pel territori i que vol donar a conèixer els seus valors naturals.

Més de 500 persones vam participar d'aquesta prova. Un inici explosiu amb zones planes i posteriorment un sender de 3km. que si bé era per disfrutar-lo també va resultar ser un tap per aquells que els agrada baixar ràpid. Després tothom es va anar posant al seu lloc amb una pujada llarga i bastant dura. Desprès s'anaven intercalant algunes pujades amb trams de senders que planejaven pels Tossals o descendint per algun que altre tram tècnic. Finalment ens esperava la pujada llarga que va fer patir a qui no s'havia deixat reserves. En total un recorregut de 42 km amb tres avituallaments solids i líquids (tot un luxe). Podeu consultar les classificacions a la web de servioptions



Com que les previsions metereològiques eren bones (boníssimes) a la mateixa plaça d'Almatret vam preparar un sortida pel dia següent cap al Pirineu. Objectiu: la cara Est del Pic Anayet 2545m. Així que el dilluns al tardet ja estavem a Sallent de Gallego, on vam vam sopar i pernoctar. Dimarts a les 4:45 ens aixequem per esmorzar i desplaça-nos a l'aparcament Anayet de les pistes de Formigal. S'ha de matinar doncs és el que toca ("la vida de l'alpinista es dura!!") i a més quan el corredor que volem fer es troba a la cara Est i per tant el sol li tocarà ben aviat. A les 5:45 comencem a caminar per les mateixes pistes d'esqui i desviar-nos cap a la dreta pel barranc de Culivillas en direcció els Ibones de Anayet. Va progressant suaument fins que et trobes una pala empinada just abans dels llacs. L'estètic pic d'Anayet en forma piramidal i el corredor dels francesos es ben visible des dels ibons i destaca el diedre de la seva cara est. Ens apropem a la base per equipar-nos amb los gavinets i amunt que fa pujada. El corredor presenta inclinacions mantingudes de 50- 55º i progressem fins un ressalt de 75º/IV (5m) que hi ha la meitat del corredor, on montem la primera reunió de dificil protecció. La resta de corredor és una pendent uniforme de 50ºque ens porta a una petita bretxa per la que accedim a la cara Nord. Encarem recte amunt els 100-150m de desnivell que ens falten per fer una directa al cim amb pendents de 55º i algun ressalt sense massa dificultat. S'ha de destacar la qualitat de la neu que ens ha fet que la jornada fos ràpida, segura i amb molt bones sensacions. El descens es fa per la via normal, fàcil però exposat al principi, per anar a buscar altre cop els Ibons i cap al cotxe. Em disfrutat moltíssim, doncs quan s'ajunten bones vies, excel·lents condicions i millor companyia, que es pot demanar més??

Característiques: Corredor de los Franceses. D inf. Desnivell 300m.
Cordada: Koanito, Kim i Lluís
Horari: 2hores i quart d'aproximació (es pot fer en 1 hora i mitja si no et perds de nit)
2 hores i quart fins al cim i 2 hores de descens
Material:piolets, grampons, 3 tornillos de gel, pitons varis i friends.



by Lluís

2 comentaris:

roger ha dit...

collons paios quin ambient en aquestes pales de neu. I les vistes del pirineu ben blanc i en un dia radiant increibles.
Vau fer més volta?...ja ho diu mes d'un que aixo de matinar no va bè.

koanito ha dit...

Felicitats a l'organització i a tots els voluntaris de la marxa d'Almatret. Inmillorable, etc...
David no t'oblidaré mai, amic de l'ànima.
Lluís, bona crònica i escalada amb molt ambient alpí i millor companyia. A repetir-ho ben aviat. Hem d'aprofitar les excel.lents condicions que hi han aquest any.
Salut i força