dimecres, 1 d’abril del 2009

Peña Telera-Corredor Maribel, D, 400 metres


Sir Kim

Els pirineístes coneixem la Sierra de Partacua amb el nom de Peña Telera, encara que aquest nom és en realitat el punt culminant del massís. La Serra té una configuració d'uns 5 km. de llargada, una successió interrompuda de parets i contraforts que donen lloc a una franja de 500 a 700 metres d'alçada.

Per arribar, des de Huesca agafem la carretera de França i abans d'arribar a Panticosa ens desviem a l'esquerra cap al poble de Piedrafita de Jaca i desprès una pista de terra ampla de 1,5 km. fins al parking condicionat del espai protegit. Nosaltres hem fet nit al refugio Telera situat al mateix poble.

L'aproximació a peu és per la pista fins a l'alçada d'un refugi lliure i desprès continuar cap al oest remuntant pales de neu cada vegada més empinades fins passat el corredor Maria José Aller on un con de neu de 40º de 150 metres ens deixa a la base dels corredors de la y, a la dreta; Maribel, a l'esquerra.

El corredor Maribel és un corredor clàssic considerat un de les millors ascensions dels massís i permet una escalada mixta mantinguda amb molt ambient i compromís. La cordada formada per Kim, Lluís i Joan entrem al corredor per rampes de 50º fins que trobem que el corredor està en condicions mixtes, o sigui que ens toca superar al llarg de l'ascensió fins a 8 ressalts més o menys curts amb una màxima dificultat de 85º amb gel i Vè grau en roca obligant-nos a anar encordats i muntar reunions durant tot el recorregut exceptuant els primers 100 metres i els últims 50 metres de corredor.

Ressenya més aproximada de les condicions que hem trobat.

Fem el descens per l'anomenada via normal o paso horizontal per una pala molt inclinada al començament que coincideix amb la sortida del corredor del Collado, 50º i un llarg flanqueig molt exposat que et fotia els pels de punta del acolloniment. La tàctica, no mirar cap a baix. Per acabar baixant per les rampes més moderades 35º del corredor via normal.

Ens ha costat 13 hores en total: 2h aproximació+7h via (cordada de 3)+4h descens i retorn. Desnivell positiu 1350 metres.

FOTOS Joan

FOTOS Quim


By Joan

2 comentaris:

roger ha dit...

Com heu xalat!
Jo he quedat enmudit i amb un somriure als llavis despres d veure les fotos i la descripcio a la cronica.
Lo important tornar a casa!I del descens ja es veu que el mes dificil d la jornada, sempre tas de guardar un punt...
Fins la proxima!

Xavi Descarrega ha dit...

Preciós, de vegades voldria estar en 2 llocs al mateix temps.
Salut!