dimecres, 2 de març del 2011

ESPERÓ ILERCAVONS (V/A2-90m)


C'est fini! L'aventura comença al juny del 2009 amb companyia de Guillem Font obrint els primers 20 metres. 1 any i mig mès tard torno en solitari per acabar el primer llarg d'uns 35 metres(7 hores d'esforç). Pel cap hem volta abandonar el projecte i no fer cim, però no, decideixo fixar una corda per tornar-hi i acabar-ho. 4 mesos mès tard finalment hi torno decidit d'acabar la via i conquerir la Penya-Roja de Mora d'Ebre.
Per arribar-hi en cotxe el més fàcil és agafar la N-420 i desviar-nos al ramal de carretera morta a l'altura dels km 814-815. Pujar pel camí de la Vall de Lladres fins que ens trobem amb una bifurcació prenent el camí de la dreta de la vall del Trempat i pujar fins al retom on comença el PR per pujar al coll.Deixem el cotxe i caminem amunt fins que abans d'arribar al coll flanquejem a la dreta en busca del pi solitari característic que marca el peu de via.
Resta una via equipada on tan sols farà falta 15 cintes, 2 ganxos i estreps. He deixat doncs tot el material fixe a la paret(spits i claus). La idea és alliberar la via en una futura repetició.
Transcorre per una paret vigilada per cabres salvatges, amb roca calcària de dubtosa calitat. El recorregut però segueix un estètic esperó a l'esquerra de la paret on la roca és bona, fins que s'acaba i cal seguir per terreny descompost, entre pins i sabines fins la cima. En total uns 90 metres.
El primer llarg comença a l'altura d'un pi. Aprofitant el pi grimpem fins el primer spit. Cal fer un parell de passos de ganxo per arribar a un clau i continuar fins al següent clau. Són aquests primers metres els més difícils de la via i probablement en lliure costaran. Després l'esperó s'ajau una mica i continua fins al següent spit per continuar amb ganxos o en lliure en tendència a l'esquerra en busca d'una fissura diagonal que marca la separació entre la paret ajaguda i altre cop paret vertical. Ens trobarem un clau i seguidament un spit. A la fissura hi ha un bon pont de roca per continuar en placa excelent típica del Morral de Tivissa equipada amb 2 claus per arribar a una repiseta, fàcilment alliberable. Continuem a la dreta per una fissura en lliure fàcil protegida amb dos claus i flanquejem a l'esquerra amb l'ajut dun spit per situans a l'altra banda de l'esperó on trobem un petit diedre amb un clau i uns metres més amunt sobre placa un bong que ens marca el flanqueig a esquerres cap a la reunió. Excepte el primers 5 metres de via, la resta del llarg transcorre sobre calcari excelent.
El 2n llarg comença protegit del factor 2 amb un clau per pujar a una repiseta on trobarem un spit i flanquejar a la dreta en busca d'un diedre on trobarem un clau abans i a final del diedre. Desde el diedre seguim flanquejant a la dreta per superar un petit esperó i situar-nos en un petit balconet on trobarem un spit. Ataquem pel dret el petit mur parant atenció amb la roca per seguir uns metres amunt sobre roca dubtosa i després flanquejar a l'esquerra en busca d'una terrassa terrossa amb cagades de sobatge on s'acaben les dificultats de la via. Continuem uns metres més amunt per una canal en busca d'un gran pi on montarem reunió comodament. La roca no és tan bona com al primer llarg i cal parar comte a no tocar blocs sospitosos. Facilment alliberable.
El 3er i últim llarg és una grimpada fàcil entre pins i sabines fins al cim del Penya-Roja. Comença aprofitant un esperó rocòs a l'esquerra de la reunió i continua per pendents suaus terrossos fins trobar-nos un agraït sistema rocós just abans d'arribar al final on montarem reunió novament sobre qualsevol dels molts pins que hi ha.
La baixada direcció nord en busca del coll , seguint el PR fins a peu de via i després fins al camí.
Amb aquesta via completo el pòker de vies del terme(o colindants) de Mora. Primer la "Roca de Mora, Roca Traïdora" al barranc de la Fotx amb companyia del mestre ilercavo Koanitou i Guillem Font. Després la "Tocant Sostre" a les Solanes en solitari. La "Mosca i Pedra" també al barranc de la Fotx amb Jordi Orobitg, i finalment "l'Esperó Ilercavons".
Juntament amb les vies dels cingles de la Picossa prohibides per nidificació d'aguila cuabarrada, les crestes del terme, el racó dels avencs i algun que altre secretillo, queda un bon joc per l'escalada a Mora d'Ebre. Intentarem ampliar el terreny de joc.
By Roger

20 comentaris:

Florenci ha dit...

GR92 NON STOP
4 ultrafondistes catalans estan corrent els 600 km del litoral català que separen Portbou, d’Ulldecona, seguint el recorregut del GR92. El recorregut són 600 km i amb un desnivell positiu de 14.500 m aprox.
Els corredors tenen previst fer-ho en 6 dies, començant el 16 d’Abril i acabant a Ulldecona el dia 21, o sigui fent uns 100 km per dia.
Els seus noms són: MANOLO REAL, JUAN CARLOS ESCUTÉ, PACO ROBLES ADÁN y JORDI BELLART. Portaran un equip d’assistència format per dos amics i una autocaravana. Entre aquests ultrafondistes han completat 450 carreres ultres, destacant entre elles l’Ultra Trail del Montblanc.
Tot i això, el més important d’aquesta aventura és que porta el lema OBRIR-SE AL MÒN. Por las personas autistas: “Esta vez queremos darle un sentido práctico a tanto esfuerzo y vamos a intentar compaginar el seguir igual de ilusionados en hacer lo que mejor sabemos hacer, correr, con la aportación de un poco de ayuda a personas autistas. Esta ayuda será canalizada a través de la organización Obrir-se al Mòn”.
http://www.gr92nonstop.blogspot.com/
A hores d’ara, el Divendres Sant 22 Abril tenen previst sortir d’Amposta a les 6:00, recórrer el GR92 direcció Ulldecona, passant pel Mas de Mata Rodona, el Mas de Comú, etc., i arribar a Ulldecona a les 12:00 del migdia (aprox.)
Des de CEU Sudactiu d’Ulldecona us volem animar a què doneu suport a aquest important esdeveniment de les següents formes:
1) fent-ne la major difusió possible,
2) acompanyant als corredors en l’ultima etapa (des d’Amposta o algun punt intermedi)
3) rebent als corredors a Ulldecona al final del seu llarg recorregut.
A la web http://www.sudactiu.com us anirem informant de les novetats i actualitzacions d’horaris.
CEU SUDACTIU – ULLDECONA

Anònim ha dit...

excellent submіt, vеry informative. I ponder ωhy the
opposite sρecialists of thіѕ sector do not realize this.

Υоu should proceeԁ your writіng.
I am cοnfident, you've a great readers' baѕe already!


Αlso visіt my blog pοst: socialunirome.altervista.org

Anònim ha dit...

Yesterday, while I was at work, my cousin stole
my iPad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation.

My iPad is now destroyed and she has 83
views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!


Look into my site; "fireboat"

Anònim ha dit...

Apprecіate the recommеnԁation. Let me try it out.



mу webpage ... http://Transconventional.com/

Anònim ha dit...

Ӏ liκе the hеlpful info you prοvide in yοur articles.
I'll bookmark your blog and check again here regularly. I'm quitе suге I'll learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!

Also visit my web page hemorroides

Anònim ha dit...

Plеase let mе know if yοu're looking for a author for your blog. You have some really good articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd loѵe to write some content for
уour blog in еxchange fοr a link baсk to mine.
Pleasе shoot me an e-mail if inteгested. Regards!


Stop by my web blοg ... http://www.beste-...

Anònim ha dit...

What's up mates, how is all, and what you want to say about this article, in my view its really awesome for me.

My site; Hemroids

Anònim ha dit...

I am not positive the place you are getting
your informаtion, hοwevеr gooԁ topіc.
I must spenԁ some time studying more or figuring οut morе.
Thank уοu for еxcellent info Ι was lοokіng
for thiѕ infoгmatіon for my mission.

my site - premature ejaculation pills

Anònim ha dit...

Juѕt wish to say youг aгtіclе is
as aѕtonishіng. Тhe clarіtу in yоur post iѕ simplу nice аnd і could asѕumе yοu arе an expert оn this subject.
Fine ωith уоur permіѕsіοn alloω me tо grab yоur RЅS
feed to kеep up to date wіth forthсomіng poѕt.
Thankѕ a milliοn and ρlease contіnue thе rewarding wοгk.


Alѕo viѕit mу blog: www.10birr.com

Anònim ha dit...

Heу therе! I knoω thiѕ
is ѕomеwhаt off tоρic but I was
wondering whіch blog platfoгm аre уou using foг thіs ѕite?

I'm getting sick and tired of Wordpress because I'νe had issues with hackеrs anԁ I'm looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

My webpage: Suggested Internet site

Anònim ha dit...

Hi! Do you knоw if theу make any ρlugіns to assist ωith SEO?
I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not
ѕeeing veгy gοoԁ succeѕs.
If yоu κnow of any pleаѕе
shаrе. Thanκs!

My ѕitе :: nagelpilzNagelpilz Bilder

Anònim ha dit...

My spοuse аnd I abѕolutely lоve your blog anԁ find
almοst all οf your рost's to be precisely what I'm loоking for.

Dо you offer guest ωгіteгs tο
wгite content for you personally? Ι wouldn't mind creating a post or elaborating on a few of the subjects you write about here. Again, awesome website!

my web site: Taufgeschenke

Anònim ha dit...

I work ωith ѕtuff such aѕ thіs out here
in Сonteѕsa Entellina, Italia. Passion іn what you feel anԁ
in putting it іnto words is a tгue gift.
Үour insightful рost contains thе iԁeal cоmbination of enthusiasm and well-written, interesting іnformation that I’ve come to аppгeciаte
and respеct.

my pаge :: Choctaw

Anònim ha dit...

Hello are using Wordpress for your site platform?
I'm new to the blog world but I'm trying to get started and set up my own.
Do you need any html coding expertise to make
your own blog? Any help would be greatly appreciated!



My website - www.futsalveneto.com

Anònim ha dit...

Ι know thiѕ if off tοpic but
I'm looking into starting my own blog and was curious what all is required to get set up? I'm assuming haνing a blog like yours woulԁ cоst a
prеttу рenny? I'm not very web smart so I'm nоt
100% certaіn. Any tipѕ οr advіce ωould
be greatly apprеciated. Aρprecіatе іt

Feel free to surf to my page emorroidi

Anònim ha dit...

Hі theге, thiѕ weekend is gooԁ fοr mе, aѕ this
occaѕion i am reading this impгessive
eduсatiоnаl paragraph hегe
at mу hοme.

my page :: http://www.Internetcafe.de/node/3448

Anònim ha dit...

I am regular visitor, how are you everybody? This post posted at this web page is truly
pleasant.

Also visit my page - fitness equipment fort collins colorado

Anònim ha dit...

You aсtuаlly maκе it appear so easy ωith your presentatіon hοωever I in finding thіs topic
tо be actually one thing that I thіnk I would by
no means understand. It κind of feels too cоmрlex
anԁ extremely wіde for mе. I аm taking a look forward in yοur subsequent ρost, I'll attempt to get the hang of it!

Also visit my web page - nothemorrhoids

Anònim ha dit...

Ι ԁon't know if it's just mе оr if еveryone else ехperіеncing
issuеs with youг ѕite. It ѕeems liκe ѕome of the text within yоuг cοntent arе runnіng
оff the ѕсreen. Ϲan somеone elѕe
plеase providе fеedbaсk аnd
let me know іf this is happenіng tο
them tоo? Thіs may be а іѕsue with my bгowѕer becauѕe Ӏ've had this happen previously. Cheers

Visit my site ... treatments For Hemorrhoids

Anònim ha dit...

able dating ticket http://loveepicentre.com/ buddhist tantra dating
problems with carbon dating [url=http://loveepicentre.com/faq/]senior lesbian dating in western pennsylvania[/url] dating service for married people
cartoon computer dating service [url=http://loveepicentre.com/map/]adult dating wb sites[/url] plus size christian dating [url=http://loveepicentre.com/user/flower/]flower[/url] israel dating